Κρατήσεις

Εγγύηση Καλύτερης Τιμής
Validation Link Validation Link
Επιλογη Γλωσσας: EN GR
Packages
&
OFFERS
Αρχικη Αξιοθεατα Αρχαιολογικοί Χώροι

Αξιοθεατα

Αρχαιολογικος Χωρος Αμφιπολης

Η Αμφίπολη ήταν μια αθηναϊκή αποικία μεγάλης στρατηγικής σημασίας , κοντά στη γόνιμη κοιλάδα του Στρυμόνα και των μεταλλείων του Παγγαίου . Η Αμφίπολη ιδρύθηκε το 438/437 π.Χ., αν και η περιοχή είχε κατοικηθεί κατά την προϊστορική περίοδο. Τα πολυάριθμα ευρήματα από τις ανασκαφές στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας. Αρχαιολογικά ευρήματα από τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα αποδεικνύουν την παρουσία του ανθρώπου ήδη από τη νεολιθική περίοδο και στις δύο όχθες του ποταμού και τη συνεχή κατοίκηση στην Εποχή του Χαλκού.

Ο πλησιέστερος Νεολιθικός οικισμός στην Αμφίπολη ανακαλύφθηκε σε ένα λόφο δίπλα στην αρχαία πόλη γνωστή ως Λόφος 133, όπου πλούσια ευρήματα από το νεκροταφείο της δείχνουν ότι εδώ υπήρξε ένας σημαντικός οικισμός στην πρώιμη εποχή του Σιδήρου . Με την ίδρυση των ελληνικών πόλεων στις εκβολές του Στρυμόνα , από τα μέσα του 7ου αι . π.Χ. , του ελληνικού πολιτισμού άρχισε σταδιακά να διεισδύουν στο εσωτερικό . Η ίδρυση της Αμφιπόλεως το 438/437 π.Χ. την εποχή του Περικλή , από τον στρατηγό Άγνωνα ήταν μια μεγάλη επιτυχία για τους Αθηναίους, των οποίων ο κύριος σκοπός ήταν να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της πλούσιας ενδοχώρας του Στρυμόνα και των μεταλλείων του Παγγαίου.

Η επιτυχία τους όμως ήταν βραχυπρόθεσμη, καθώς στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του Πελοποννησιακού Πολέμου (442 π.Χ.) η Αμφίπολη αποσκίρτησε από τη μητέρα πόλη της, την Αθήνα και παρέμεινε αυτόνομη πόλη ως την ένταξή της στο βασίλειο της Μακεδονίας από τον Φίλιππο II (357 π.Χ.) . Συμμαχώτας με τους Μακεδόνες η Αμφίπολη παρέμεινε μια ισχυρή πόλη στα όρια του Μακεδονικού βασιλείου, με τη δική του εσωτερική της αυτονομία και σημαντική οικονομική και πολιτιστική ευημερία . Η ανασκαφή έχει αποκαλύψει ένα μεγάλο μέρος από τα τείχη και ορισμένα από τα ιερά δημόσια και ιδιωτικά αρχαία κτίρια της πόλης .Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Φωτογράφοι : Ζήσης Μανδιώτης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Χριστίνα Παπαφράγκου

Photos